• foto Racovet DSC04341
  • fotoRacovetDSC04383
  • fotoRacovetDSCN8078
  • Fetești3
  • PEȘTERA "EMIL RACOVIȚĂ"
  • PEȘTERA ”EMIL RACOVIȚĂ"
  • PEȘTERA ”EMIL RACOVIȚĂ"
  • Fetești

forarea Marculesti

Asanarea poluării cu substanțe petroliere în comunele Lunga și Mărculești în RM III

La data de 14 decembrie 2016 de către Ministerul Mediului (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului) și Agenția Cehă pentru Dezvoltare a fost semnat Memorandumul de înțelegere nr.282295/2/2016-CRA, etapa III. Proiectul a fost elaborat în baza cererii părții moldovenești, și este o continuare a etapelor precedente ale proiectului, în cadrul cărora s-a realizat decontaminarea apelor subterane de produse petroliere  în localitatea Lunga.

Proiectul este realizat în cadrul Programului cooperării internaționale în domeniul dezvoltării cu Republica Cehă și va contribui la îmbunătățirea mediului și stării de sănătate a cetățenilor Republicii Moldova.

Termenii proiectului: decembrie 2016-noiembrie 2018.

Scopul proiectului este reducerea contaminării apelor subterane care periclitează sănătatea locuitorilor din s. Lunga și Mărculești și împrejurimi și împiedicarea extinderii în continuare a contaminării.

În conformitate cu proiectul lucrărilor de asanare în s. Mărculești, au fost forate 15 foraje de asanare, au fost săpate obiectivele și au fost construite stațiile de asanare SAN M1 la M3. Ulterior au fost trasate toate liniile subterane și aeriene. Stațiile au fost conectate la rețeaua electrică și obiectivele de asanare aferente.

Contaminarea apelor subterane atinge aproape întregul teritoriu al comunei Mărculești. Contaminarea sub forma fazei libere este extinsă pe o suprafață de 13 000 m2 și, întreaga cantitate a fazei, se poate estima la 100 tone produs petrolier.

 În total pînă în luna decembrie au fost extase 32,32 tone. 

În cadrul proiectului este implicată și administrația Aeroportului Internațional Mărculești care asigură exploatarea a două stații de asanare amplasate pe terenul aeroportului, construite în faza precedentă a proiectului și, în conformitate cu legislația moldovenească, permite depozitarea substanțelor petroliere extrase aici. În cadrul proiectului asigură accesul la informațiile referitoare la exploatarea stațiilor existente și cantitatea de contaminante extrasă și permite executarea prospectării poluării și monitorizarea ulterioară a acesteia.

 

prob Marculesti

 

Martie 2018

Serviciul de presă

Comunicat informativ privind rezultatele sedintei CSR...

comunicat-informativ-privind-rezultatele-sedintei-csr-din-28-11-2019 La data de 28 noiembrie 2019 Comisia de stat pentru rezervele de substanțe minerale utile s –a întrunit...

Comisia de stat pentru rezervele de substanțe minerale...

comisia-de-stat-pentru-rezervele-de-substante-minerale-utile-28-11-2019 Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale anunță despre organizarea ședinței Comisiei de stat pentru rezervele de...

Comunicat informativ privind rezultatele sedintei CSR...

comunicat-informativ-privind-rezultatele-sedintei-csr-din-10-10-2019-10-10-2019 La data de 10 octombrie 2019 Comisia de stat pentru rezervele de substanțe minerale utile s–a întrunit...

Comisia de stat pentru rezervele de substanțe minerale...

comunicat-informativ-cu-privire-sedinta-comisiei-de-stat-pentru-rezervele-de-substante-minerale-utile-10-10-2019  Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale anunță despre organizarea ședinței Comisiei de stat pentru...